Złącza na granicy swoich możliwości - w przyszłość z zieloną inteligencją

Gerd Liebig, dyrektor generalny Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, nakreślił, w jaki sposób produkcja wysokiej jakości złączy może być zaprojektowana w sposób opłacalny i zrównoważony w przyszłości podczas wykładu zorganizowanego podczas branżowego wydarzenia prasowego LAPP. Zarysował pomost od trendów w wymaganiach klientów i generacjach maszyn do współpracy z partnerami i odpowiednich strategii make-or-buy, aż po wynikające z tego wymagania dotyczące łączności, miniaturyzacji i zwiększonej niezawodności złączy.

Liebig poinformował o trendach rynkowych charakteryzujących się rosnącym zapotrzebowaniem na czujniki i funkcje, na przykład w zakresie wyposażenia wnętrz w sektorze motoryzacyjnym. "Rozwój zmierza w kierunku większej łączności i monitorowania stanu maszyn w jak najmniejszej przestrzeni montażowej, aby osiągnąć jak najmniejszy ślad w jednostce produkcyjnej w odniesieniu do zrównoważonego rozwoju" - powiedział Liebig. Na tej podstawie przeanalizował trendy produktowe, takie jak standaryzacja złączy w celu uproszczenia procesów i obniżenia kosztów oraz zapotrzebowanie na mniejsze złącza o większej funkcjonalności, a także integrację czujników, kabli i łączności.

Sumitomo (SHI) Demag stawia czoła tym wyzwaniom poprzez cyfryzację swoich maszyn. W pełni elektryczna seria IntElect do regulacji, sterowania, monitorowania i integracji systemów automatyzacji i peryferyjnych posiada interfejs OPC-UA. Posiadają również własne oprogramowanie internetowe "myConnect". Ta centralna platforma zapewnia klientom bezpośredni dostęp do szerokiej gamy w pełni sieciowych usług dla ich maszyn.

Trzeci co do wielkości producent maszyn do formowania wtryskowego na świecie pracuje obecnie nad rozwojem aplikacji wspomagających, systemu konfiguracji i optymalizacji procesów, wprowadzeniem bazy danych materiałów i wiedzy oraz integracją narzędzi symulacyjnych dla rozszerzonych konfiguracji i dogłębnego wglądu w procesy. Celem, mówi Liebig, jest inteligentna maszyna, która może samodzielnie przewidywać jakość części, zużycie maszyny i awarie oraz przeprowadzać optymalizacje online.

"Ta aspiracja nie jest celem samym w sobie, ale służy do produkcji maszyn o wysokiej elastyczności w sposób zoptymalizowany pod względem kosztów", mówi dyrektor generalny. Osiąga się to poprzez połączenie wysokiej jakości pracy firmy w Niemczech z efektywnością kosztową w Azji. "Skupiamy się na w pełni elektrycznych maszynach dla branży opakowań i medycyny. Imponujemy zróżnicowaną, wysokiej jakości technologią, a nie złożonymi maszynami niskiej jakości i oferujemy naszym klientom wysoką wydajność dzięki unikalnym produktom".

Szczególnie w zakresie technologii połączeń, Liebig spodziewa się rosnącego zapotrzebowania na czujniki i funkcjonalność, na przykład w zakresie wyposażenia wnętrz w sektorze motoryzacyjnym. W związku z tym konieczna jest dalsza standaryzacja złączy w celu uproszczenia procesów i obniżenia kosztów. Mniejsze złącza o lepszej funkcjonalności są również na porządku dziennym, biorąc pod uwagę coraz bardziej kompaktowe komponenty.

Sumitomo (SHI) Demag koncentruje się na w pełni elektrycznej serii inżynierii mechanicznej IntElect. "Rynek znacznie się ożywił od początku tego roku, napędzany głównie przez sektor motoryzacyjny i konsumencki, ponieważ wiele firm ponownie inwestuje w maszyny" - powiedział Liebig. "Nasza decyzja sprzed czterech lat, aby konsekwentnie polegać na w pełni elektrycznych i energooszczędnych maszynach z serii IntElect, opłaciła się. Obroty będą zatem nadal rosły w nadchodzących latach, ponieważ coraz więcej rządów naciska na energooszczędną produkcję".

Aby zwiększyć wartość dodaną i produktywność w pełni elektrycznej serii IntElect, cztery lata temu firma Sumitomo (SHI) Demag wybrała LAPP jako nowego partnera. "Stanęliśmy przed pytaniem: produkować czy kupować. Szukaliśmy zaufanego partnera, który mógłby zająć się kompletnym montażem poszczególnych komponentów dla maszyn o różnych rozmiarach i niezawodnie dostarczać je na czas" - wyjaśnił dyrektor generalny.

Podsumował, że to partnerstwo rozwinęło się bardzo pozytywnie dla Sumitomo (SHI) Demag: "Kluczowymi powodami są ogromne kompetencje jako producenta złączy i kabli, wysoka wiedza specjalistyczna w zakresie procesów, niższe koszty pracy dzięki produkcji zestawów kablowych w Czechach oraz niższe koszty komponentów i jakości". Ponadto firma Lapp zapewniła większą przejrzystość w dokumentach i zoptymalizowała procesy z sugestiami dotyczącymi ulepszeń.

Liebig zilustrował różnice między czasami przed i po współpracy z LAPP. "Jako producent wtryskarek, produkcja zestawów kablowych nie była naszą podstawową kompetencją. W rezultacie procesy produkcyjne mogły odbiegać od dokumentacji, a nieefektywności nie można było naprawić. Pomimo wysokiego poziomu elastyczności, motywacja do korygowania rozbieżności w dokumentach była niewielka. Wiązało się to również z wysokimi kosztami pracy". Dlatego też strategia "make" wiązała się z wysokimi kosztami komponentów i jakości.

Dzięki LAPP zmieniło się to radykalnie, ponieważ produkcja zestawów kablowych jest jedną z podstawowych kompetencji firmy. "Dzięki ich rozległej wiedzy fachowej istnieje przejrzysty proces produkcji z końcowymi testami, a nieefektywności są eliminowane. Błędy, rozbieżności i sugestie dotyczące ulepszeń są podkreślane przez LAPP i poprawiane w dokumentach po zatwierdzeniu przez nas. Korzystamy również z niskich kosztów pracy dzięki produkcji w Czechach", powiedział Liebig i podsumował: "Strategia "kupuj" sprawiła, że koszty komponentów i jakości znacznie spadły".

Najnowsza współpraca z LAPP dotyczy nowego złącza M12L, które wkrótce będzie używane we wtryskarkach IntElect firmy Sumitomo (SHI) Demag. Liebig: "Mamy wiele planów związanych z LAPP jako partnerem po naszej stronie".