Czeski oddział Sumitomo (SHI) Demag świętuje rocznicę działalności

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery Česko spol. s r.o., Praga (Republika Czeska) świętuje swoją pierwszą rocznicę. Oficjalnie otwarty 1 kwietnia 2021 r. oddział w stolicy Czech osiągnął wszystkie swoje początkowe ambicje biznesowe i utrzymał niezachwianą koncentrację na usługach, a dyrektor zarządzający David Svoboda oświadczył, że "opinie klientów są niezwykle pozytywne". Podkreślając kolejną fazę orientacji na proces, dostosowaną do krajowej strategii wzrostu, Svoboda przedstawia kolejny kamień milowy zorientowany na klienta - otwarcie nowego centrum technicznego w Pradze w celu prowadzenia szkoleń na miejscu, testowania i walidacji narzędzi.

Centrum Techniczne o powierzchni 450 metrów kwadratowych obejmuje najnowocześniejszy salon wystawowy i oferuje kompleksowe połączenie teorii i praktycznych doświadczeń edukacyjnych. Mieszczące jednocześnie do 15 osób seminaria, warsztaty i kursy pozwalają delegatom przenieść się do zaawansowanego cyfrowego świata technologii Sumitomo (SHI) Demag za pośrednictwem interaktywnego 86-calowego monitora. Kamery podłączone do sieci LAN i WLAN zapewniają wyraźny widok najnowszych projektów rozwoju rynku i badań prowadzonych w niemieckich zakładach Grupy w Schwaig i Wiehe. Wyjaśniając, w jaki sposób to doświadczenie edukacyjne uzupełnia szeroko zakrojone szkolenia, które zespół prowadzi podczas wizyt w zakładach przetwórczych klientów, Svoboda zauważa: "Codzienna praca może regularnie prowadzić do rozproszenia uwagi. Zapewnienie członkom zespołu dedykowanego czasu na wizytę w naszym nowym obiekcie i doskonalenie umiejętności bez zakłóceń może być niezwykle produktywne".

W sąsiedztwie centrum szkoleniowego znajduje się w pełni funkcjonalna, w pełni elektryczna wtryskarka IntElect 130/520-560, obejmująca robotykę  i wszystkie typowe peryferyjne przenośniki produkcyjne, dozowanie materiału, suszenie, chłodzenie narzędzi i sprzęt do kontroli temperatury. "Dzięki temu możemy w pełni zaprezentować praktyczne funkcje maszyny, a także zademonstrować jej działanie w konkretnych zastosowaniach. To bardzo praktyczne doświadczenie edukacyjne" - podkreśla dyrektor zarządzający.

Pomieszczenie jest wyposażone we wszystkie typowe media, w tym sprężone powietrze  , energię elektryczną i wodę. Dodatkowo, dźwig o udźwigu pięciu ton ułatwia bezpieczną obsługę ciężkiego sprzętu.

Dla Svobody jedną z najcenniejszych atrakcji jest pełna demonstracja nowego oprogramowania internetowego firmy "myConnect".

Czeskie Centrum Techniczne, będące jednym z pierwszych międzynarodowych oddziałów oferujących swoim klientom usługę "myConnect", zilustrowało korzyści płynące z bezpośredniego dostępu do szerokiej gamy w pełni sieciowych usług za pomocą dwóch ekranów dotykowych - jednego obsługiwanego przez technika serwisowego i jednego przez klienta.  "Jeśli chodzi o produktywność, "myConnect" jest dużym przełomem, który pomaga lepiej zarządzać nieefektywnością, redukować koszty, zmniejszać całkowity koszt posiadania, rozwiązywać błędy i minimalizować przestoje maszyn", informuje Svoboda.

Z 15-osobowym zespołem  składającym się z dwóch dedykowanych sprzedawców i wydajnego zespołu back office, czeski oddział obsługuje bezpłatną linię wsparcia telefonicznego w dni powszednie (od 8:00 do 16:30). Ponad połowa zespołu (osiem osób) to technicy serwisowi, zapewniający pełny zasięg w całej Republice Czeskiej i sąsiedniej Słowacji oraz gwarantujący klientom szybki czas reakcji.

Wkrótce do zespołu dołączy SAM, pierwsze zastrzeżone rozwiązanie z serii robotów firmy Sumitomo (SHI) Demag. "Automatyzacja wewnętrzna zostanie wprowadzona w Czechach w 2022 roku", zapowiada Svoboda.

Oferując w pełni zintegrowane wdrożenie od jednego dostawcy, nowa seria robotów SAM (Sumitomo. Automatyzacja. Maszyna.) z powodzeniem zapewnia najmniejszą powierzchnię formowania wtryskowego obejmującą roboty i technologię transportu materiałów.  Dostępne już w czterech rozmiarach udźwigu  - trzy, pięć, dziesięć i 20 kg - dwa roboty SAM-C (kartezjańskie) typu "handle & place" zostały zaprojektowane specjalnie do wtryskarek o sile zamykania od 50 do 500 ton oraz do standardowych zastosowań z czasem cyklu 10 sekund i dłuższym. Kolejne elementy kinematyczne i funkcjonalne robotów zostaną wprowadzone w ciągu najbliższych kilku lat.

"Klienci wkrótce skorzystają z technologii procesowej i systemowej pochodzącej od jednego dostawcy, wraz ze sprzętem i oprogramowaniem sterującym integracją technologii robotów z jednostką formowania wtryskowego oraz zoptymalizowaną pod kątem produkcji mechaniką robotów w pełni dostosowaną do maszyn Sumitomo (SHI) Demag. Wszystko to w najlepszym stosunku ceny do wydajności", wyjaśnia dyrektor zarządzający.

Dzięki firmowemu systemowi komunikacji IO-Link inteligentne czujniki i siłowniki można podłączyć do systemu automatyzacji. Oznacza to, że  seria SAM w pełni spełnia przyszłe wymagania Industry 4.0 i Smart Manufacturing. Dodatkowo, wszystkie roboty posiadają funkcję "myConnect".

Jako skalowalne rozwiązanie, seria robotów SAM wypełnia ważną lukę, oferując dobry zwrot z inwestycji dzięki zwiększonej wydajności, lepszej jakości, powtarzalnej precyzji i zmniejszonej ilości odpadów.

Patrząc w przyszłość, Svoboda potwierdza, że oddział ma ambitne plany dostarczania złożonych automatyzacji już w 2023 roku. Co więcej, dzięki rozległemu i dobrze zorganizowanemu magazynowi, zapasowe komponenty maszyn mogą być szybko dostarczane, a technicy wdrażani, aby pomóc klientom zoptymalizować ich parki maszyn wtryskowych. "Po roku działalności jesteśmy w bardzo silnej pozycji, aby elastycznie reagować na potrzeby klientów w zakresie usług i szkoleń" - dodaje Svoboda.

Dyrektor zarządzający twierdzi, że możliwości rozwoju są ogromne, wymieniając opakowania i medycynę jako rynki o największym potencjale rynkowym w regionie. "Zeszłoroczne targi MSV w Brnie stanowiły doskonały punkt odniesienia na przyszłość. Sprzedaliśmy maszyny, nawiązaliśmy kontakty i pozyskaliśmy nowych klientów. Odpowiedź była przytłaczająca, w związku z czym planujemy ponownie wystawić się w dniach 4-7 października 2022 r.".

Od zera do pełnej operacyjności, łatwo jest nie docenić, jak wiele zespół z Czech osiągnął w ciągu 12 miesięcy. "Od pierwszego dnia nasza infolinia serwisowa pomagała klientom i skutecznie rozwiązywała problemy. Szybko zaczęliśmy działać, a szybkość, z jaką byliśmy w stanie rozwiązywać problemy klientów, była świadectwem naszej rozległej wiedzy na temat przetwarzania danych i doświadczenia w branży" - podsumowuje Svoboda. "Ta solidna podstawa w połączeniu z naszymi rozległymi zasobami na miejscu, centrum wiedzy, wyposażeniem salonu wystawowego i wysokim udziałem w rynku w pełni elektrycznych maszyn IntElect (obecnie 80%) dodatkowo pokazuje reakcję Sumitomo (SHI) Demag na aktualne wyzwania związane z przetwarzaniem, w szczególności rosnące koszty energii i program zrównoważonego rozwoju" - kończy Svoboda.