Sumitomo (SHI) Demag wprowadza na rynek pierwszą serię robotów własnej marki

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, Schwaig, zaprezentuje odwiedzającym stoisko na targach Fakuma 2021 swoje pierwsze rozwiązanie z serii robotów pod własną marką. Oparta na dwóch kompaktowych rozwiązaniach typu "handle&place", nowa seria SAM-C (Sumitomo Demag. Automatyzacja. Maszyna - kartezjańska) będzie początkowo obejmować cztery wielkości udźwigu - trzy, pięć, dziesięć i 20 kg - przy czym platforma SAM będzie rozwijana etapami w ciągu najbliższych dwóch lat, dodając kolejne elementy kinematyczne i funkcjonalne robota.

"Dzięki SAM-C udało nam się zaprojektować najmniejszą zautomatyzowaną linię do formowania wtryskowego, obejmującą roboty i technologię transportu materiałów" - wyjaśnia Jürgen Schulze, dyrektor ds. automatyzacji. Podkreślając dalsze zalety tej kompaktowej, w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej do formowania wtryskowego, Schulze wyjaśnia: "Oferujemy wysoką dostępność systemu przy minimalnych pracach naprawczych i konserwacyjnych, dzięki własnej technologii serwomotorów Sumitomo (SHI) Demag oraz niewymagającej konserwacji technologii napędów i prowadnic. Dzięki odpowiedniej technologii próżniowej systemy zapewniają również znaczne oszczędności energii".

Rozszerzenie strategii automatyzacji

Sumitomo (SHI) Demag rozszerza i wzmacnia swoją ofertę rozwiązań zrobotyzowanych. Partnerstwo z Sepro jest rozszerzane na skalę międzynarodową, a gama robotów jest znacznie wzmacniana poprzez dodanie własnych robotów firmy. Centralne komponenty, takie jak napędy, pochodzą od spółki zależnej Sumitomo Drive Technologies - Lafert Group we Włoszech.

Nowe roboty SAM zostały zaprojektowane specjalnie dla wtryskarek o sile zamykania od 50 do 500 ton oraz do standardowych zastosowań z czasem cyklu 10 sekund i dłuższym. Klienci korzystają z technologii procesowej i systemowej pochodzącej od jednego dostawcy, wraz ze sprzętem i oprogramowaniem sterującym integracją technologii robotów z jednostką formowania wtryskowego oraz zoptymalizowaną pod kątem produkcji mechaniką robotów w pełni dostosowaną do maszyn Sumitomo (SHI) Demag. "Dzięki naszym robotom SAM klienci korzystają z atrakcyjnego stosunku ceny do wydajności, obejmującego pełne formowanie wtryskowe i automatyzację, w tym zgodność z oznakowaniem CE", mówi Schulze.

Dzięki systemowi komunikacji IO-Link, inteligentne czujniki i siłowniki mogą być podłączone do systemu automatyzacji. Oznacza to, że seria SAM w pełni spełnia przyszłe wymagania Industry 4.0 i Smart Manufacturing. Ponadto wszystkie roboty zawierają oprogramowanie internetowe "myConnect". Ta centralna platforma zapewnia klientom bezpośredni dostęp do szerokiej gamy w pełni sieciowych usług wsparcia, pomagając lepiej zarządzać nieefektywnością, obniżać koszty, optymalizować całkowity koszt posiadania, rozwiązywać błędy i minimalizować przestoje.

Strategicznie zoptymalizowane pod kątem naszych maszyn

Sumitomo (SHI) Demag wykorzystuje technologię robotów do automatyzacji swoich wtryskarek od połowy lat 90-tych. Do tej pory firma polegała na rozwiązaniach zewnętrznych partnerów. W tym od 2009 roku na standardowym robocie SDR Sepro. Do tej pory roboty te były stosowane w różnych rozmiarach do szerokiej gamy zastosowań przetwórczych. Schulze podkreśla: "To partnerstwo zostanie utrzymane jako istotny element w ramach nowej platformy Sumitomo Robotics, która łączy wszystkie nasze działania w zakresie automatyzacji. Jednak wraz z naszymi własnymi robotami SAM dodajemy nowy element, aby osiągnąć nasz strategiczny cel - zoptymalizowaną technologię systemową zaprojektowaną specjalnie dla wtryskarek Sumitomo (SHI) Demag".

Odpowiadając na rosnące wymagania rynku, w tym sektora medycznego, opieki zdrowotnej, lotniczego, motoryzacyjnego, elektronicznego i opakowaniowego, firma Sumitomo (SHI) Demag skoncentrowała swoje wysiłki na opracowywaniu skalowalnych jednostek z większą liczbą funkcjonalnych elementów automatyzacji. Oprócz robotyki, firma zwróciła szczególną uwagę na przenośniki taśmowe i funkcje bezpieczeństwa, a także zastosowanie unikalnych rozwiązań produkcyjnych specyficznych dla procesu formowania wtryskowego, w tym systemów przenoszenia, przechowywania i buforowania.

Roboty IntElect z szerokim zakresem ruchów

W przypadku robotyki wartość jest zawsze najważniejsza. Każde rozwiązanie z zakresu automatyzacji musi sprostać konkretnemu wyzwaniu, być skalowalne i oferować dobry zwrot z inwestycji. Często w wyniku zwiększenia wydajności, poprawy jakości, powtarzalnej precyzji i zmniejszenia ilości odpadów.

"Standaryzowane rozwiązania produkcyjne, które mogą być elastycznie wykorzystywane, mniejsza liczba interwencji pracowników, niskie koszty utrzymania i kompletne jednostki, które mieszczą się w najmniejszej istniejącej przestrzeni produkcyjnej, to jedne z kluczowych czynników wymaganych przez klientów zajmujących się formowaniem tworzyw sztucznych. Nasza nowa platforma zrobotyzowana całkowicie spełnia te wymagania" - wyjaśnia Schulze.

Na targach Fakuma 2021 prezentowane są dwa rozwiązania typu "handle&place". SAM-C10 jest wyposażony w 130-tonową aplikację LSR IntElect. Na drugiej wystawie Sumitomo (SHI) Demag demonstruje automatyzację dekorowania w formie (IMD) w celi produkcyjnej IntElect 220 ton. Konstrukcja osi pionowej jest kluczową cechą wyróżniającą. "W przypadku aplikacji IMD optymalizacja wysokości została osiągnięta przy użyciu kompaktowej osi teleskopowej", ogłasza dyrektor ds. automatyzacji.