Wprowadzenie na rynek robotów SAM-C natychmiast przyciąga pozytywne opinie klientów i zwiększa sprzedaż.

Po światowej premierze nowych robotów SAM-C na targach Fakuma, zainteresowanie pierwszym wewnętrznym rozwiązaniem automatyzacji firmy Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, Schwaig (SDG), nie słabnie. Na stoisku firmy na targach Fakuma prawdziwą furorę zrobiły dwa uchwyty & place, które przyciągnęły ogromną uwagę - potwierdza Jürgen Schulze, dyrektor ds. automatyzacji SDG. Wyjaśnia on: "Nadal otrzymujemy niezwykle pozytywne opinie i wyniki sprzedaży, a klienci są pewni korzyści technicznych i wyrównanego przetwarzania".

W ramach inauguracyjnej prezentacji, dwa nowe skalowalne roboty z serii SAM zostały zaprezentowane na targach we Friedrichshafen. SAM-C10 zintegrowany z IntElect2 130/520-450 zademonstrował wartość i elastyczność wdrażania robotyki w aplikacjach LSR. W innym przełomowym pokazie IMD dla branży motoryzacyjnej z wykorzystaniem IntElect2 220/660-1100, optymalizacja wysokości została osiągnięta przy użyciu kompaktowej osi teleskopowej.

"Seria SAM-C koncentruje się na standardowych zastosowaniach formowania wtryskowego o umiarkowanym stopniu złożoności, ale oferuje możliwość dostosowania naszych uchwytów&do wymagań rynku zgodnie z potrzebami", mówi Schulze. "Zaprojektowane specjalnie w celu optymalizacji produkcji na maszynie Sumitomo (SHI) Demag, nasze opatentowane roboty SAM-C mogą znacznie zmniejszyć ogólną powierzchnię samodzielnej celi, jednocześnie poprawiając łatwość obsługi elementów sterujących maszyny".

Redefiniując platformę automatyzacji SDG, SAM oznacza "Sumitomo (SHI) Demag. Automatyzacja. Machine." i obejmuje zarówno komponenty robotyki, jak i uzupełniające wsparcie strategiczne i pragmatyczne firmy. Debiutująca kinematyka kartezjańska "C" jest obecnie dostępna w czterech rozmiarach udźwigu. Firma przewiduje wprowadzenie dodatkowych kinematyk robotów i dostosowanych opcji już w K-2022 i dalsze rozszerzanie platformy SAM w tym krótkim czasie.

"Dzięki naszym robotom SAM-C oferujemy naszym klientom atrakcyjny stosunek ceny do wydajności, umożliwiając producentom tworzyw sztucznych szybsze i bardziej inteligentne wdrażanie rozwiązań automatyzacji zgodnych z CE na liniach produkcyjnych, aby pomóc sprostać obecnym wyzwaniom związanym z siłą roboczą i umiejętnościami", stwierdza dyrektor ds. automatyzacji. Odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie klientów na elastyczne, zautomatyzowane rozwiązania, które wymagają minimalnej interwencji człowieka i niskich kosztów utrzymania, Automatyzacja SDG pomogła wypełnić krytyczną lukę w znormalizowanej produkcji. "Minimalizując zajmowaną powierzchnię, producenci są w stanie zwiększyć swój park maszynowy . To z kolei pozwala im zwiększyć wydajność, powtarzalną precyzję, jakość komponentów i wydajność, a w konsekwencji zmniejszyć liczbę wad i odpadów".

Wykorzystując technologię robotów do automatyzacji wtryskarek firmy od połowy lat 90-tych, Schulze uważa uruchomienie platformy Automatyzacja SDG za naturalne rozszerzenie swojej wiedzy w zakresie przetwarzania. Potwierdza on: "Aplikacje takie jak standardowe roboty SDR Sepro używane od 2009 roku będą nadal stanowić istotną część naszej nowej platformy automatyzacji. Jednak dodanie naszych własnych robotów SAM potwierdza naszą strategiczną wizję i ambicje - zoptymalizowaną technologię systemową zaprojektowaną specjalnie dla wtryskarek SDG".