Roadshow z naciskiem na produktywność

Niezależnie od tego, jaką ścieżkę obiorą w przyszłości przetwórcy tworzyw sztucznych, produktywność wspierana przez łączność i cyfryzację nieuchronnie znajdzie się na pierwszym miejscu.

Schwaig, kwiecień 2024 r. - Podczas inauguracyjnego mobilnego roadshow Sumitomo (SHI) Demag wyruszającego ze Schwaig, dyrektor generalny Gerd Liebig określił jasną mapę drogową firmy, która ma wspierać przetwórców w ich dążeniu do zwiększenia wydajności, produkcji i ostatecznie zwiększenia zysków operacyjnych.

Zwracając się do dziennikarzy i mediów z całej Europy, pan Liebig wymienił produktywność jako jedno z największych wyzwań naszych czasów. "Produkcja we wszystkich sektorach przemysłu znajduje się pod wpływem wielu sił. Oprócz inwestowania w wysokowydajne, szybkobieżne i energooszczędne maszyny, kluczowymi obszarami są eliminacja nieefektywnych procesów, redukcja odpadów i utrzymanie siły roboczej".

Ponieważ grupa z powodzeniem zainicjowała programy optymalizacji produkcji w Schwaig, Wiehe, Ningbo i Chiba, pan Liebig podkreśla, że Sumitomo (SHI) Demag ma obecnie zdolność do produkcji 8000 nowych wtryskarek rocznie.

"Dzięki naszym międzynarodowym zespołom ds. przemysłu, technologii, sprzedaży, serwisu, jakości i łańcucha dostaw oraz silnej obecności we wschodnim i zachodnim świecie, firma Sumitomo (SHI) Demag zapewniła sobie silną przewagę konkurencyjną", podkreśla dyrektor generalny.

Siedem lat temu Liebig podjął odważną decyzję o przekształceniu Wiehe w całkowicie elektryczny zakład produkcyjny. "Zrównoważony rozwój wspierał tę decyzję. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że nasze w pełni elektryczne maszyny mogą ponad dwukrotnie zwiększyć wydajność, gdy są wspierane przez automatyzację, narzędzia cyfrowe i wsparcie szkoleniowe, przewidywanie inwestycji w całkowicie elektryczną produkcję ma potencjał do generowania ponadprzeciętnego wzrostu dla naszych klientów".

W Europie ponad 90% maszyn dostarczanych przez firmę jest obecnie w pełni elektrycznych. Po sukcesach w branży medycznej i elektronicznej, udział maszyn całkowicie elektrycznych rośnie obecnie w sektorze opakowań, konsumenckim i motoryzacyjnym. Przewidując to, Sumitomo (SHI) Demag wyprzedził konkurencję i w zeszłym roku wprowadził na rynek serię szybkich maszyn IntElect S i pakujących PAC-E. Firma jest przekonana, że do 2025 r. osiągnie ponad 25% udziału w całkowicie elektrycznym rynku europejskim.

Świadcząc o znaczeniu, jakie technologia odgrywa w tej podróży, pan Liebig skorzystał również z okazji podczas konferencji prasowej, aby przedstawić najnowszą nominację, Martina Pütza. Jako starszy dyrektor ds. technologii, jednym z głównych zadań powierzonych Pützowi jest wzmocnienie technologii aplikacji jako trzeciego filaru działalności spółek zależnych. Obejmuje to trzy z kompetencji cyfrowych prezentowanych na wystawie objazdowej - myAssist,  myConnect i activeMeltControl.

"Czas pracy maszyn jest jednym z najważniejszych wskaźników produktywności. Niezawodność zapobiega czasochłonnym przerwom w produkcji" - zauważa Liebig.  Zaprojektowana, aby pomóc klientom w szybszym diagnozowaniu, rozwiązywaniu problemów i rozwiązywaniu problemów, mobilna wystawa pokazuje, w jaki sposób maszyny korzystające z myConnect korzystają z szybszego wykrywania i korygowania błędów oraz lepszej jakości komponentów. Włączenie narzędzi takich jak myAssist umożliwia producentom szybsze dostosowanie się do zmian parametrów przetwarzania.

Odwiedzający objazdową wystawę, wyposażeni w 25-milimetrową śrubę i 2-gniazdowe narzędzie do obróbki PP, będą mogli na własne oczy przekonać się o natychmiastowych korzyściach płynących z wydajności IntElect. Użytkownicy mogą następnie zbadać, jak w pełni wykorzystać funkcje, aby powtarzalnie wydłużyć czas cyklu i wytwarzać jeszcze więcej komponentów przy niższych kosztach dla firmy i środowiska.

Objazd w pełni sprawnej, w pełni elektrycznej wtryskarki IntElect2 75/420 przez cztery miesiące po całej Europie jest zarówno ekscytujący, jak i wyjątkowo wymagający, deklaruje pan Liebig.

"Organizacyjnie, ten roadshow jest dla nas dużym wyzwaniem; umieszczenie maszyny w ciężarówce było niezwykle wymagające. Z niecierpliwością czekamy na prezentację jej kompaktowości, możliwości cyfrowych i automatyzacji oraz najnowszych osiągnięć w przetwarzaniu przemiału i materiałów pochodzących z recyklingu setkom klientów podczas naszych podróży".

Aby zarejestrować udział w lokalnym wydarzeniu, odwiedź stronę https://roadshow.sumitomo-shi-demag.eu/roadshow